marți, 29 ianuarie 2008

Ganduri din capitala culturala a Culturii (II)-"Sensul ramnicean" nr.40/ 9-15 octombrie 2007

Dupa cum am mai amintit intr-un alt articol , de cateva luni sunt detasat in Sibiu – Capitala europeana a Culturii in 2007-titulatura pe deplin meritata. Am reusit sa cunosc in acest rastimp destul de bine Sibiul si venind in fiecare week-end in Rm.-Sarat vad o mare discrepanta de parca as fi in lumi diferite.In Sibiu se simte pulsul trepidant si dinamic al unei economii care a inceput sa functioneze . Sibiul este un oras care “traieste”: dimineata vad masini, forfota , aglomeratie, oameni grabindu-se spre locurile de munca ;seara terase pline si oameni care se plimba linistiti. Un oras vechi dar tanar in acelasi timp…Infrastructura bine pusa la punct ,zona industriala intesata cu firme care produc, multe dintre ele nou infiintate de catre investitori straini germani,francezi,italieni,austrieci; parcuri si zone verzi bine intretinute,parcari ,marcaje,flori,locuri de joaca pentru copii…Toate ma fac sa ma gandesc la administratia locala de aici si la primarul orasului care, culmea, nu este intr-un partid politic aflat la putere si nici “navetist’ politic!!! Primarul Sibiului este Klaus Johannis, preşedintele Formului Democratic al Germanilor din România. A fost ales primar în anul 2000 şi reales în 2004 cu 88,7% din voturi.S-a remarcat prin reamenajarea parcurilor oraşului şi demararea lucrărilor de reabilitare a centrului istoric. De asemenea, a reuşit să înceapă lucrările la centura ocolitoare a oraşului, una din cele mai stringente probleme ale urbei, din pacate nefinalizata pana in prezent.Deci nu conteaza apartenenta politica! Clar, omul sfinteste locul!
Din pacate despre Ramnic aud doar lucruri pe care greu imi vine sa le cred!Nu pot sa cred ca investitorii sunt alungati!Nu pot sa cred ca orasul e lasat sa moara!Un fapt concret este povestea infiintarii supermarketului Penny Market al carui sef am fost inca de la deschiderea lui in Rm.-Sarat.Penny Market apartine concernului german Rewe si are deschise in tara peste 30 astfel de magazine inclusiv in Bucuresti.La acel moment, colegii mei de la exansiune mi-au spus ca nu au mai intalnit nicaieri atata reticenta cat au intalnit la autoritatile locale din orasul nostru!!! E lesne de inteles de ce aceasta reticenta daca stim cine au fost cei care sau opus acestei investitii! Ma rog, fostii mei colegi au fost perseverenti si dupa mult timp au reusit sa treaca la constructia propriu-zisa a magazinului! Insa aud multe cazuri de investitori alungati pur si simplu din oras!..Si rog pe cei care stiu amanunte si au date concrete sa spuna acest lucru! De exemplu la fabrica de tigarete au venit investitori greci ; au fost alungati!De exemplu firma Sel-Gros urma sa deschida aici cel mai mare depozit zonal din sud-est si Moldova creeandu-se circa 300 locuri de munca bine platite; au fost alungati! De exemplu o firma din Focsani care are multi muncitori din Rm.-Sarat a vrut sa-si deschida aici un punct de lucru; a fost alungata! Mie nu-mi vine sa cred! Refuz sa cred ca aceste zvonuri sunt adevarate!Oare ce se urmareste?? Cine vrea ca acest oras sa moara si de ce??
Toata lumea stie ca marea firma Ford a venit in Romania preluand Daewoo Craiova.Acest lucru se va resimti si in industria orizontala din domeniul auto.Sunt curios daca acest lucru va fi resimtit si in orasul nostru !!! Acum as vrea sa vad cine si cat iubeste orasul nostru!!! Cei care sunt vizati stiu despre ce este vorba!Poate cine stie...va veni un pic de soare si pe strazile din orasul nostru!!


Genovel-Florentin Fratila

Niciun comentariu: